П`ятниця, 15.12.2017, 03:33
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Матеріали

Головна » Статті » Харчування дітей

Харчування дітей

Харчування дітей в центрі розвитку дитини "Калинка"

 

Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

У  закладі складено двотижневе меню на літній, оснній, зимовий та  весняний періоди з розподілом продуктового набору за основними групами та з урахуванням забезпечення сезонними продуктами. Перспективне меню затверджене наказом по дошкільному  закладу, має дозвіл начальника  Охтирського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби в Сумській області на використання. Відповідно до двотижневого меню розроблені рецептурні і технологічні  карти, затверджені завідуючою  дошкільним навчальним закладом.

У дошкільному закладі встановлено доцільний режим харчування, наявні меню-вивіска на харчоблоці і в групах, графік видачі їжі, добові проби, призначені відповідальні особи за організацію харчування. Дотриманню норм харчування приділяється особлива увага. Кожні десять днів проводиться аналіз виконання норм харчування, якщо норми по окремим продуктам не виконуються із за їх відсутності, то проводиться корекція харчування, та розрахунок основних інгредієнтів їжі (білків, жирів та вуглеводів) у раціонах харчування дітей відповідно Таблиці хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування. 

Відповідно до Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоровя України від 17.04.2006 р. № 298/227 зі змінами та доповненнями наказ від 26.02.2013 р. № 202/165, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 20.03.2013 р. № 440/22972 сестра  медична з дієтичного харчування, є відповідальною  за організацію харчування у дошкільному навчальному закладі і  веде документацію з харчування: картотеку страв, перспективне меню; журнал фактичного меню; журнал здоров’я працівників харчоблоку; журнал бракеражу готової продукції; журнал бракеражу сирої продукції, журнал обліку виконання норм харчування, журнал обліку температурного режиму в холодильному обладнанні; журнал дієтичного харчування, журнал замовленнь на продукти харчування, накладні здаточні та добавочні, акти прийому продуктів харчування в комору при відсутності зазначеної кількості  дітей в меню-розкладці. Комірник веде книгу складського обліку, де вказується дата надходження продуктів харчування, номер накладної, постачальник, об'єм поставки, дата та об'єм щоденної реалізації. Кухар веде щоденно «Зошит обліку відходів».

 Всі журнали пронумеровано, прошнуровано, завірено підписом завідувача і печаткою закладу. Документація ведеться згідно з вимогами систематично, охайно. Якість ведення документації на харчоблоці та в коморі обумовлена відсутністю зауважень контролюючих органів.

  Контроль за якістю харчування дітей у навчальному закладі здійснюється адміністрацією дошкільного навчального закладу, батьківським комітетом, Радою з харчування. За результатами контролю складаються довідки та акти перевірок.

Наказом завідуючої відповідальною за організацію харчування дітей призначено сестеру медичну з дієтичного харчування.  Вона контролює видачу продуктів харчування з комори, їх безпечність та якість, терміни реалізації і умови зберігання, здійснення правильної кулінарної обробки, дотримання технології приготування страв та вихід страв, смакові якості їжі, дотримання графіків видачі їжі на групи, санітарний стан харчоблоку, дотримання правил особистої гігієни кухарями, підсобним працівником.

Сестра медична з дієтичного харчування  разом з комірником здійснюють щоденний контроль за станом транспорту, яким надходять продукти харчування до дошкільного закладу, зовнішнім виглядом водіїв та вантажників, наявності у них спецодягу та особистих медичних книжок.

Сестра медична здійснює контроль за відповідністю накладних на отримані продукти харчування, за наявністю сертифікатів якості, висновків санітарно-епідеміологічної експертизи, термінами виготовлення, кінцевим терміном використання продуктів харчування. За результатами контролю нею заповнюється відповідна документація, складаються довідки, оформлюються акти.

Усі продукти харчування, що надходять до дошкільного навчального закладу відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи. 

 

Інструкція з організації харчування дітей 
у дошкільних навчальних закладах (із змінами)

Категорія: Харчування дітей | Додав: Калинка (21.10.2015)
Переглядів: 157 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
КАЛЕНДАР ПОДІЙ
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Корисні посилання
описание для кнопки описание для кнопки описание для кнопки описание для кнопки описание для кнопки описание для кнопки